Avondvierdaagse Dronten

31 mei t/m 3 juni

Over Avondvierdaagse Dronten

Waar komt die traditie eigenlijk vandaan?

De avondvierdaagse heeft zich ontwikkeld tot een typisch basisschoolevenement. Dat is relatief nieuw, want aanvankelijk waren het vooral wandelclubs van volwassenen die zich hiermee bezighielden. De eerste avondvierdaagse vond plaats in 1940 en werd meteen daarna in de oorlog al weer verboden. Later werden de vierdaagse avondwandelingen weer opgepakt en op dit moment worden ze georganiseerd in bijna elke gemeente.

Meestal loopt men nu in school- of klassenverband, op de afstanden 5 en 10 kilometer. Er wordt gebruik gemaakt van vrijwilligers die de boel organiseren en begeleiden. Soms ook sponsoren om de kosten te dekken.

De meest gehoorde klacht is dat het zo'n gedoe is (vroeg eten, op tijd alles klaar hebben, waar zijn de pepermuntjes?, etc...) en dat het soms laat kan worden, waardoor het vaste bedtijdschema in de war raakt.
Ondanks dat het een heel geregel is om alle kinderen op tijd op de afgesproken plaats te krijgen, beleven ook de ouders er veel plezier aan. Ouders vinden het vaak leuk om mee te lopen, vooral wanneer het lekker weer is en zeker als je leuke mensen treft waar je eindelijk eens wat langer mee kunt praten dan vluchtig op het schoolplein.
Wat de kinderen zelf betreft: die vinden het meestal geweldig. Ze rennen van voor naar achter in het peloton (waardoor ze vaak het dubbele van de afgesproken afstand lopen), ze kunnen helemaal opgaan in gesprekken tijdens het lopen (waardoor ze zomaar tegen een boom of een lantaarnpaal kunnen aanlopen), en op de laatste dag kunnen ze ontzettend genieten van alle aandacht, de fanfare en de bloemen.

a4d intocht

Vanaf welke leeftijd?

Veel ouders vragen zich af of een kind van 4 al kan meelopen. Dat hangt natuurlijk ontzettend af van het kind zelf, maar in principe is het heel goed mogelijk. Ze zijn sterker en stoerder dan je denkt en ze willen niet onderdoen voor hun leeftijdsgenoten. Op de avondvierdaagse presteren ze altijd meer dan normaal!

Proviand voor onderweg

Natuurlijk hoort het er een beetje bij, fruit, komkommer of snoepjes voor onderweg. Dit hoeft helemaal niet veel te zijn, normaal eet uw kind waarschijnlijk ook niet zoveel zoetigheid na het avondeten.
Druk je kind op het hart om al het afval (snoeppapiertjes, chipszakjes, etc.) terug te doen in de tas of jaszak. U wilt niet weten wat een rotzooi er na die avondvierdaagse langs de paden blijft liggen.

Aanmoediging

Tijdens de avondvierdaagse moet er veel aangemoedigd worden. Soms zijn de kinderen halverwege al moe en dan helpt een beetje aanmoediging voor het laatste stukje.
Maar ook als je kind lekker doorloopt, moet er natuurlijk aangemoedigd worden. Zorg dat u de route kent en probeer halverwege een keer langs de weg te staan, succes verzekerd!

Beloning aan het einda4d medaille

Op de laatste dag, bij de 'intocht', is het de bedoeling dat de kinderen beloond worden voor hun inspanningen. Nodig dus alle opa's en oma's uit om te applaudisseren en bedenk iets leuks om te geven. Maar houd het wel bescheiden.
Er is een feestelijke intocht met muziek en als hij tijd heeft komt zelfs de Burgemeester even een kijkje nemen.
O ja,... natuurlijk krijgen alle lopers aan het eind een echte medaille!

Veel wandelplezier gewenst!